Thursday, February 23, 2006

Franbury ponovo ceo!


U trenutku kada prave zvezde postaju padalice - bljesnu na nekoliko sekundi, možda najviše jednu sezonu, a onda nestaju - u godini u kojoj je CZV uzela Kup, u godini u kojoj je Harold Majner započeo novi posao, genijalni Ajzeja Tomas je, uživevši se u ulogu genetičara, zlog demijurga košarkaške igre, ostvario svoju najluđu zamisao. Sastavio je Franberija!

Iako smo mi koji koliko toliko pratimo amerikansku košarku već prilično oguglali na učestana džoranja, imali smo par lokalpatriotskih uzbuđenja ovih meseci. Ponositi vlasnik prstena, Darko LordOfDaRing, prešao je u prokleti Orlando (Videti pod Nick Anderson), Vladimir Banana Radmanović je prešao u Srpske Kliperse, a o Peji smo već dovoljno pisali. Ipak, ma koliko našoj maloj zemlji ovakve menjaže značile, one su ništavne prema poslednjoj akciji Lorda Tomasa, istinskog šoumena koji nam svima pokazuje kako se uživa u svom poslu i još ponečemu. Franberi postaje simbol današnje lige, natkošarkaš, mitsko biće koje će nam pokazati pravce daljeg razvoja Igre. Ako je Džordan suštinski dvodimenzionalnoj igri dodao treću dimenziju, ovo biće će igru prebaciti u hiperprostor.Dok nije (ponovo) sastavljen, preciznošću brazilskog plastičnog hirurga, Franberi je, prognan iz Raja zbog grehova o kojima ćemo kasnije pisati, osuđen na potucanje po Ligi. Nije to bilo neko posebno potucanje, bivali smo svedocima mnogo spektakularnijih golgota, ali Štern je, u jarosnom besu svom, dodatno kaznio Franberija, najstrašnijom od svih kletvi: podelio ga je.

Ovaj period Franberijevog lutanja Ligom svima nam je poznat. Jedno vreme su obe polovine, ili pravi Franberi i njegov doppelgangger, kako hoćete, igrali relativno blizu jedan drugog. Jedna polovina je vodila tada očajnu ekipu Finiksa, dok je druga strahovito zakucavala po Hjustonu, bivala nazivana Franšizom i sličnim posprdnim imenima. Dođavola, nije se mogao izbeći ni međusobni susret. Ipak, krajnjom obazrivošću trenera, pomoćnog osoblja i Komiteta za Bezbednost i Urgentna Pitanja Lige (SULPC), najgore je izbegnuto. Poznato je šta se dešava kada se spoje polovi akumulatora ili, još gore, priključka za struju u zidu. Iz istog razloga u filmovima "Povratak u budućnost" Majkl Džej Foks ne sme da vidi samog sebe u drugom vremenu. Kontinuum je u pitanju! Efekti direktnog kontakta, igre jedan-na-jedan, onog po čemu je Franberi bio najpoznatiji, bili bi pogubni. Zato su svi pazili da se nikada ne čuvaju, ne fauliraju, ne dodiruju, po mogućstvu čak i ne vide. Nije bilo lako, ali Franberiju je bilo najteže. Ma kako savršeno bili razdvojeni, delovi ipak nisu bili isti. Dok je zapadniji deo više cenio umetnost driblinga i šuta sa distance, hjustonski alterego je imao veću sklonost ka atraktivnim zakucavanjima, fizičkim zadovoljstvima... U čestim sukobima Hjustona i Finiksa, Franberi je bio na ivici pucanja. Napor održavanja dva tela na istom parketu bio je neuporedivo veći nego inače. Borba sa samim sobom se odvijala sa bolnom žestinom.

Sve se to unekoliko promenilo kada je pola Franberija prešlo u Njujork. Niko tada nije ni slutio paklenu zamisao GM Tomasa. Spolja, sve je delovalo kao običan pokušaj da se napravi senzacija, pomeri ukleta ekipa Patrika Juinga iz mrtvih, dobije na publicitetu... Međusobni susreti su svedeni na samo dva godišnje i cela stvar je polako počela da pada u zaborav. Do novog trejda. Soul Trade, rekli bi Hipnotiksi.

Sada već, stvari su mnogo jasnije: ponor Tomasove ideje gleda u nas dok mi zjapimo u njega. Koliko smo naivni bili. Košarkaška igra nije preterano komplikovana, ali podleže nekim osnovnim zakonima fizike i psihe. Mehanika igra ključnu ulogu u celom procesu. Bez poznavanja osnova fizike krutog tela, kinematike u tri dimenzije i dinamike tela poput lopte, ne može se percipirati Igra. Postoje, međutim i mnogo mračnije sile, o kojima retki smeju da govore, a još su ređi oni koji ih, makar površno, poznaju. Na prste jedne ruke se mogu izbrojati pravi poznavaoci Mračne Sile. Ovim postupkom Tomas nam je svima nedvosmisleno stavio do znanja da je jedan od njih. O događajima koji su direktna posledica dejstva čistih mračnih sila može se naći pregršt, doduše šturih i posrednih, dokaza. Od druge tri titule Čikaga, preko izopštavanja Harolda Majnera iz Lige, sabotaže Šona Kempa, pa do najbezobzirnijih i najočiglednijih primera umešanosti Nečastivog: zakucavanja Spada Veba (kasnije je ovaj događaj minimiziran jer su tada bili najflagrantije poništeni zakoni fizike)... Konačan spisak ćemo možda kasnije objaviti... ne bih da se udaljavam od teme, koja je jedna i jedina - Franberi.

Tomas zna, a i ceo svet će uskoro videti, zašto su poređenja sa tandemom Pistonsa Dumars-Tomas smešna. Zato ih Tomas namerno sam i podvaljuje. Pokušava da skrene pažnju sa suštine. Rezultate ćemo videti uskoro. Kada ovaj igrač, rastavljen ko zna kada, ponovo sklopljen i zavaren, izađe na teren, niko neće videti da mu podršku pružaju još samo trojica na parketu. Protivnici će padati, Njujork će rasti. Zapamtimo ovaj dan, jer danas je četvrtak, a četvrtkom je sve moguće...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home